top of page

Wat is Fietsmaatjes?

Fietsmaatjes fietst met mensen die er graag op uit gaan maar dat niet meer zelfstandig kunnen. Deze mensen worden gekoppeld aan vrijwilligers die net zo graag op de fiets stappen en de gasten kunnen helpen. Samen trekken ze er op uit op een duofiets met elektrische trapondersteuning: een e-bike waarbij je naast elkaar zit dus. Sommigen houden het bij een rondje door het dorp waarbij de koffie en de appeltaart het hoogtepunt vormen, anderen dagen elkaar uit met stevige fietstochten door weer en wind. Het plezier staat bij iedereen voorop. Het contact op de fiets. De aanspraak die je hebt op zo’n bijzondere fiets. Gezond buiten in beweging zijn. Daar fleurt iedereen van op: gasten én vrijwilligers.

Onze gasten zijn mensen met een beperking in bewegen, horen, zien, balans en cognitie (zoals dementie). Onze vrijwilligers zijn van alle leeftijden, ze houden van fietsen en maken graag contact. De lokale fietsmaatjes organisatie zoekt altijd naar een mooie match. Veel fietsmaatjes zijn daardoor echte maatjes van elkaar geworden.

Kwaliteit

Fietsmaatjes staat voor kwaliteit. Alle lokale Fietsmaatjes organisaties zijn professioneel ingericht. Er is een goed financieel beheer en een goed team van mensen die de continuïteit van alle activiteiten waarborgt. Onze duofietsen zijn goede, robuuste en veilige fietsen die wekelijks technisch worden gecontroleerd door een vrijwilliger en regelmatig worden onderhouden door een fietsenmaker. Iedere gast en vrijwilliger heeft een intakegesprek en de lokale organisatie zorgt daarna altijd voor een goede match. De vrijwilliger krijgt duidelijke instructies en met zowel de gast als vrijwilliger wordt regelmatig contact onderhouden.

Fietsmaatjes opstarten?

Fietsmaatjes.NL helpt je graag met het opstarten van een lokale Fietsmaatjes organisatie. Je blijft een zelfstandige club maar wij ondersteunen waar mogelijk. Je krijgt van ons een compleet draaiboek, we helpen met fondsen werven, adviseren je over de inrichting van het team, het gasten- en vrijwilligersbeleid, de fiets en het onderhoud, en geven trainingen aan de bestuursleden en vrijwilligers. Daarnaast zijn we altijd beschikbaar voor deskundig advies. Want waarom het wiel opnieuw uitvinden als wij dat al hebben gedaan?

Wist je dat?

  • Alle duofietsen van de lokale Fietsmaatjes organisaties door fondsen betaald zijn;

  • Alle lokale Fietsmaatjes snel groeien na de start, zowel in duofietsen, vrijwilligers en gasten;

  • Alle lokale Fietsmaatjes organisaties warm ondersteund worden door hun gemeente en lokale zorg- en welzijnsorganisaties;

  • Er een Fietsmaatjes locatie zit in twee van de kleinste gemeenten van Nederland? Samen goed voor 170 fietsmaatjes!;

  • Breda Zuid, Bavel en Ulvenhout samen de 27e locatie vormen in den lande;

  • Dat na een goede opstart- en uitvoeringsfase van ruim een jaar wij andere wijken motiveren ons na te volgen.

Comments


Commenting has been turned off.